čtvrtek 29. srpna 2013

Trutnov 2013 aneb Pojďte se s námi pohádat!

Stejně jako loni se i letos vydala delegace z Asociace debatních klubů zvyšovat povědomí o debatování na letní festival v Trutnově. Zdá se vám to jako zábava? Ne tak docela. I když i té jsme si dost užili.
Hlavní jádro práce se odehrává před festivalem - všechno naplánovat, rozdělit si úkoly. Každý se zapojil aspoň nastříháním papírků s tezemi pro návštěvníky, zajištěním prodlužky (která se možná na festivalu rozhodla bydlet dlouhodobě), posláním materiálu přes republiku vlakem ČD - rádi hrajeme hazardní hry:-) a mnoha dalšími drobnými příspěvky. Někteří ale odvedli pořádný kus práce a nezalekli se žádné výzvy. Nakonec nás do Trutnova dorazilo asi 14, což je dost slušný počet..
Jak vlastně akce probíhá? Máme svůj stánek, u kterého oslovujeme kolemjdoucí a zatahujeme je do debatování. Každý si vylosuje nějaké téma a o tom pak s námi diskutuje. Vyzkouší si tak na vlastní kůži, jaké to je argumentovat proti ostříleným debatérům. Kromě toho se pořádají i pravidelné ukázkové debaty, které často přilákají náhodné kolemjdoucí. A pokud nás nepřeřve Hare Krišna, získají představu o tom, co to ta ADK vlastně dělá.
Jako každý rok jsme nebyli zdaleka jedinou neziskovkou. Okolo nás byla široká škála - od veganů po odpůrce frakování. Ve volných chvílích jsme tedy kromě koncertů mohli zjistit mnoho zajímavých informací o tom, co se mezi občanskými organizacemi děje.
Trutnov je výjimečný především svojí uvolněnou atmosférou a, řekněme, pravdoláskařským duchem. Všechno je tak nějak svobodné, hippie. Lidi jsou otevření novým věcem a zajímají se. Hlavně po nich a po skvělých zážitcích se nám bude stýskat.

Žádné komentáře:

Okomentovat