pátek 2. srpna 2013

Jak natočit celovečerák za den

V rámci projektu Think Big dostala ADK od společnosti O2 grant na výrobu a propagaci deseti výukových videí. Jejich cílem je představit taje debatování nejen širší veřejnosti, ale i aktivním debatérům, kteří z nějakého nevysvětlitelného důvodu netráví dlouhé letní večery studiem pravidel či metodických textů:-). Videa by také měla usnadnit zakládání klubů nadšeným studentům-budoucím debatérům, kteří zrovna nemají po ruce stejně nadšeného kouče.

Na produkci pár chytrých spotů není zdánlivě nic moc těžkého, a proto se dva natáčecí dny na krásném zámku Skalička u Zábřehu zpočátku jevily jako tak akorát dostatek času na získání nahrávek těch nejlepších hereckých a debatérských výkonů. Moc nás ale nepotěšilo, když jsme v pondělí brzy ráno vyjížděli na Moravu nakonec bez kamer. Vypůjčení techniky na dva dny se totiž ukázalo být nad finanční možnosti grantu. I když jsme tedy měli čas si zámek pořádně omrknout a nacvičit s debatéry-herci jejich role, pořád to znamenalo zkrácení natáčecího času na polovinu. Neuklidnil nás ani sympatický majitel usedlosti, když zavzpomínal na nedávné působení filmařů na Skaličce: „no, minule tu byli točit dva třicetivteřinové šoty a strávili tu celý den."

Na jeho slovech rozhodně něco bylo. Když jsme následující den večer odesílali debatéry na vlak, vědouce, že nás trenéry ještě čeká hodně hraní, málem se o nás začala pokoušet trudomyslnost. Ale nenechali jsme se rozhodit a v půl jedenácté večer jsme ze Skaličky vyrazili na cestu domů nakonec i my. Zcela vyčerpaní, ale s pocitem, že jsme snad vytvořili základ pro něco užitečného. S sebou jsme si odváželi přes osm hodin stopáže, s nimiž budeme v příštích dnech trávit veselé chvíle ve střižně.

Jakkoliv byla práce tvrdá, natáčení bylo vesměs příjemným zážitkem – prostředí bylo krásné, jídlo chutné a společnost přátelská a nadšená. Snad se naše pozitivní energie odrazí i v debatních videích. To ostatně brzy posoudíte sami.

(Michal, edited)

Žádné komentáře:

Okomentovat